Експерти обсъждат единен финансов стандарт за приемната грижа

Приемането на единен финансов стандарт, както и на стандарт за качеството на приемната грижа обсъдиха вчера, 21.02.2024 г., експерти в Министерството на труда и социалната политика. Те дискутираха мерки за изработването и утвърждаването на устойчив модел на приемната грижа от 2025 г. на първото заседание на Консултативния експертен съвет в рамките проекта „Повишаване на капацитета на служителите в Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила – Компонент 1“.

В момента приемната грижа, която е уредена законодателно като мярка за закрила, се обезпечава по проекти с европейско съфинансиране. „Имаме задача да решим всички ключови въпроси, които трябва да осигурят яснота по отношение на развитието на приемната грижа”, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова. Следващото заседание на съвета ще бъде в началото на месец март.

Социалните услуги за деца и семейства в България са се увеличили почти три пъти – от 241 през 2010 г. на 725 през 2023 г. Общо 1548 деца живеят в приемни семейства, а 4057 са настанени при близки и роднини, коментираха преди дни от „УНИЦЕФ България“. Организацията има свой представител в Консултативния експертен съвет.