„Експертно” правителство или нови избори

В БСП съвсем оплетоха конците. Явно много им дойдоха катастрофалното представяне на последните избори и оставката на председателката на партията. Отчетливо се видя липсата на силната ръка на Нинова, която винаги – грешно или правилно, но категорично е представяла на обществото позицията на столетницата.

Два дни следи изборите един от заместник-председателите на партията за всеобщо изумление обяви по медиите, че БСП би подкрепила съставянето на експертен кабинет. Това се възприе като чиста ерес, тъй като на всички е ясно, че такъв кабинет ще бъде доминиран от ГЕРБ, а от върховете на социалистическия Олимп многократно и твърдо са заявявали, че с ГЕРБ в никаква форма на коалиция не влизат.

Това наложи негов партиен другар и виден парламентарист ден по-късно да се заеме да уточнява тази партийна позиция. От обърканите му обяснения в крайна сметка стана ясно следното – БСП в никакъв случай няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ, също така – с такъв на ДПС, но пък щяла да подкрепи в парламента експертен кабинет с мандат на ГЕРБ или на ДПС. Разликата според високопоставения партиен чиновник била повече от очевидна – въпросните мандати не били всъщност на ГЕРБ или на ДПС, а били национални мандати.

Днес, 13 юни 2024 г., на пресконференция Борисов запя същата песен – бил нужен експертен кабинет, който да оправя батаците в страната. Но, подчерта той, кабинет, доминиран от ГЕРБ. От което стана ясно, че евентуалните бъдещи министри-експерти ще бъдат обикновени политически пионки, обвързани партийно, идейно или по друг начин с партията му, с ДПС, а и с други политически сили.

Като че ли засега на другия полюс е ДПС. В деня след изборите Делян Пеевски заяви, че: „Предсрочните парламентарни избори показаха ясно волята на българските граждани. Сега е време за поемане на отговорност към тях. Трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата.” Според него победителите в изборите са длъжни да съставят правителство и той чакал Борисов да го покани на разговор.

Обидените от „Продължаваме промяната” пък обявиха, че ще бъдат опозиция и от това си положение щели да се борят за постигането на изповядваните от тях ценности. Но пък щели да подкрепят всичко, което е в интерес на страната и обединената Европа.

Като твърда опозиция засега се очертават само „Възраждане”, които биха подкрепили само излъчено от тях правителство, и пръкналото се буквално от нищото „Величие”, в което пък тече процес на мисловно избистряне.

Засега малко встрани от предстоящото ново политическо сглобяване като че ли остават от „Има такъв народ”. Но там нещата са почти ясни – артистите от партията на Слави Трифонов не от вчера имат желанието за по-сериозни роли в представлението, което според тях представлявало управлението на страната.

Колкото до президента, той продължава да чака „хваналите гората” партийни лидери да се завърнат и да почнат да преговарят помежду си.

Огнян Марков