Ердоган обяви, че ислямските страни трябва да се противопоставят на Израел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ислямските страни трябва да сформират съюз срещу, както той се изрази – „нарастващата заплаха от експанзионизъм“ от страна на Израел.

Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство, извършено, според палестински и турски представители, от израелски войници по време на протест срещу разрастването еврейските селища в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан. „Единствената стъпка, която ще спре израелската арогантност, израелските бандитски действия и израелския държавен тероризъм, е съюз на ислямските страни“, каза Ердоган на събитие на асоциация на ислямските училища край Истанбул.

Ердоган беше домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Анкара миналата седмица. Те обсъдиха войната в Газа и начините как да продължат да затоплят отдавна замразените си отношения. Това бе първото посещение на египетски президент в Турция от 12 години. Отношенията между двете страни започнаха да се размразяват през 2020 г., когато Турция започна дипломатически усилия за намаляване на напрежението в отношенията с регионалните съперници, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Ердоган каза през юли, че Турция ще отправи покана към сирийския президент Башар ал-Асад „по всяко време“ за евентуални разговори за възстановяване на отношенията между двете съседни страни, които прекъснаха връзките си през 2011 г. след избухването на гражданската война в Сирия.

Израелската армия заяви след вчерашния инцидента, че проучва информациите, че чуждестранна гражданка е била убита в резултат на изстрели в района. Подробностите за инцидента и обстоятелствата, при които е била застреляна, се проучват. Няма все още коментар за този инцидент от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.