ЕС започва преговори за членство само с Албания

Разговорите, които преди дни проведе премиерът на Северна Македония в Брюксел явно са отворили очите на висшите чиновници на Европейския съюз. В резултат бе оповестено, че Албания започва преговори за пълноправно членство в Европейския съюз.

Държавите членки единодушно са решили процесът да стартира. Официално това ще се случи на междуправителствената конференция Европейски съюз – Албания на 15 октомври 2024 г. Тогава ще бъде отворена и първата глава от преговорите.

Източници от Брюксел коментират неофициално, че това означава разделяне на Тирана и Скопие по пътя им към Европейския съюз.

Дойде и вестта, че унгарският премиер Виктор Орбан в днес, 26 октомври 2024 г., пристига на двудневно официално посещение в Северна Македония. Визитата е знакова, тъй като е първата на такова равнище, откакто в Скопие беше сформирано правителството на Християн Мицкоски, в момент на силно охлаждане на отношенията между Скопие и София и след като Европейският съюз остави преговорите със Северна Македония в глуха линия.