Жечо Станков: Работя в Бургас да има Фармацевтичен факултет

Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има и свой Фармацевтичен факултет. Идеята за него бе представена на среща на университетското ръководство с бургаски народни представители, сред които и Жечо Станков.

„Проектът за новия факултет по фармация към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас вече е готов“, заяви пред медии Жечо Станков. И продължи: „Заедно с колегите си от парламентарната ми група и всички народни представители ще работя за осигуряването на средствата за неговото строителство и изграждането му. Фармацевтичният сектор е от ключово значение за бъдещето на здравеопазването в региона ни. Като народен представител на всички бургазлии ще работя усилено за осигуряване на финансирането за строителство на новия факултет и изграждането му. Бургас заслужава модерни здравни и образователни институции!“

„Чрез Факултета по фармация ще имаме възможност да привлечем в Бургас големите фармацевтични компании. Планира се и строителството на модерен корпус на територията на бъдещия студентски кампус в Бургас, в който да се помещават новият факултет, научните лаборатории и библиотека от ново поколение“, обясни Станков. Той изрази своята и на колегите си народни представители благодарност към проф. Бозов – ректор на университета, чиято е първоначалната идея за разкриването на новия факултет

Към момента в Медицинския колеж към университета е обявен прием за помощник-фармацевти. Въпреки че бройките са само за платена форма на обучение интересът е много голям. Статистиката показва, че при новозавършилите фармацевти има висока степен на реализация с под 1% безработица.

Новината съобщи проф. Христо Бозов, ректор на висшето училище, което отбелязва 60 години от откриването си. Във ВУЗ-а за тази учебна година, са приети 1100 студенти, като във Факултета по медицина за пръв път започва англоезично обучение. Преди броени дни МС реши студентите в тази специалност да са 40 с държавна поръчка, което е близо два пъти повече от досегашния им брой.

До момента в Медицинския факултет са кандидатствали и 33 чуждестранни студенти, предимно от Великобритания, също от Кипър, Северна Македония и други държави.

През 1995-а година висшето училище е преобразувано в университет. Сега има 5 действащи факултета, три колежа и един департамент. Специалностите са 83.