Жечо Станков – „Хората искат решаването на проблемите сега”

Редовно правителство ни е повече от необходимо, това като че ли вече стана ясно на всички, дори на най-яростните ни противници и отрицатели. Още повече, че избирателите вече проявяват ясно изразена нетърпимост, като почнем да говорим за политика в бъдеще време. И това е нормално – хората искат решаването на належащите промени сега, искат разрешаването на възникващите проблеми да става в кратки срокове, а не искат локуми и обещания от рода на това, че раят утре щял да слезе по нашите земи, ако някой политик успее да се домогне до властта. Това са празни приказки и след 35 години непрекъснато обърквана демокрация на тях вече никой не хваща вяра.

Ами пресметнете, за три и половина години похарчихме близо 1 милиард лева за избори, за бюлетини, за машини, за избирателни комисии, за телевизионно време и за какво ли още не! Дето се казва – хвърлихме ги на вятъра. А те можеха да отидат за инфраструктура, за здравеопазване, образование, социални дейности, за пенсии и заплати. Никак не сме богати, та и след тези избори да продължим да предлагаме на хората пак от същото – празни обещания, бюджет с дефицит, недовършена реформа в съдебната система и още маса неща.

Но за всичко това е необходимо да има редовно правителство, подкрепяно в парламента, за да започне да разчиства Авгиевите обори, които вече се препълниха през изминалите три и половина години безвремие. Стига сме работили на празна скорост, трябва да се обединим около основните приоритети на държавата и хората и последователно да ги реализираме. Иначе ще продължим да теглим кредити, за да поддържаме някакво приемливо равнище, които после всички ще изплащаме от джоба си, включително нашите деца и внуци.