Жечо Станков – „Ще работя за безплатното саниране в Бургас и региона”

В безвремието, който продължава през последните три години и половина1 общините останаха последният стабилна опора в държавата. Но колкото и да са иновативни, настойчиви и успешни кметовете по места, без подкрепата на централната администрация, на правителството и Народното събрание много интересни и ценни за хората проекти бяха забавени, а доста голяма част от тях – и забравени.

Един от тях е санирането на многофамилните сгради. Бургас винаги е бил лидер в това отношение. И това не е случайно, защото след санирането сметките за ток на хората падат с до 50 процента, което се отразява не само на семейните бюджети на хората, но и като цяло енергийния капацитет на страната.

За следващия етап на тази дейност 130 блока са подали заявки за саниране. Вече повече от година време 30 от тях са одобрени по държавната програма, но работата по тях не започва поради чисто чиновнически спънки. И това ще бъде нашата работа, на бургаските народни представители от ГЕРБ-СДС и от другите партии и коалиции – незабавно да се отрие причината, поради която регионалното министерство не изготвя нужните документи, за да се започне физическото обновяване на одобрените сгради в Бургас.

По време на сегашната предизборна кампания поехме и ангажимент 250 блока в града и региона, които са в резервния списък, да бъдат санирани през следващите две години. И най-важното е това, че санирането ще бъде безвъзмездно, с държани пари и няма да се налага домакинствата да доплащат. Това е моята и на колегите ми бургаски народни представители важна задача за следващия мандат на парламента.