Завърна се група у частници в българската антарктическа експедиция

Последната група участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завръща вчера, 26 март 2024 г., в София с полет от Рим, съобщават от Българския антарктически институт. В групата са заместник директорът на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев, командирът на Българската антарктическа станция „Св. Климент Охридски” по време на експедицията Камен Недков, лодководачът и полеви асистент Елка Василева и строителите на лабораторния блок Кирил Жечев, Николай Иванов, Тодор Тодоров, Валентин Александров и Дамян Морандов.

Освен екипажът на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий” (НИК 421), който беше неразделна част от експедицията, участие в нея взеха един шотландски, един турски, двама португалски и двадесет и двама български учени, двама лекари и шестима журналисти. Сред основните успехи на тази експедиция, паралелно с реализирането на множество научни проекти, е завършването на строежа на новия модерен лабораторен блок на остров Ливингстън.  Окончателно експедицията ще приключи със завръщането на НИК 421 в пристанище Варна, което се очаква да стане на 3 април 2024 г.

Цялата информация за българските научни изследвания на Антарктида и подпомагането им от българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий”, както и другите дейности на българската антарктическа база, отново е достъпна и за всички медии на български и на английски език на интернет страницата на БТА.