Завършена е новата писта на авиобазата в Граф Игнатиево

В понеделник, 15 юли 2024 г., в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево, област Пловдив, ще се извърши пребазиране на самолетите МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява летателната дейност и носенето на бойно дежурство на базата. Пребазирането ще се случи в рамките на церемония, на която служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в базата.

Основната инфраструктура, необходима за експлоатацията и приемането на самолет F-16, Block 70 в Трета авиобаза в село Граф Игнатиево, ще бъде завършена през 2025 г. България трябва да получи 16 самолета F-16. Очаква се, както е по договор, до края на следващата година България да разполага с 8 самолета F-16 и да има 14 обучени пилоти, каза Атанас Запрянов през април тази година. Няма да „паркираме“ МиГ-29 до 2028 г., каза министърът и обясни, че повечето държави, които имат F-16, са използвали паралелно и МиГ-29. Съгласно програмата до 2032 г. е предвидено самолетите МиГ-29 да са в експлоатация до 2028 г. до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16, поясни Запрянов.

На събитието ще присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.