Започват Есенните литературни празници в Бургас

Гости и ценители на писаното слово ще се насладят на интересни срещи с автори от страната и чужбина, ще се запознаят с най-новите им вдъхновения като част от програмата на Есенните литературни празници. И всичко това от 1 до 31 октомври 2024 г.

Инициативата се реализира от Бургаска писателска общност в партньорство с община Бургас. Домакин на всички събития е Домът на писателя, с вход свободен, а всички срещи започват от 18 часа.

По традиция стартът на събитието ще бъде даден в първия ден на октомври, когато специален гост ще бъде поетът Георги Константинов, който отбеляза своята 80-годишнина. Представянето на поетичната му книга „Живея високосно“ ще събере близки, приятели и почитатели на творчеството му на 2 октомври.

Празникът на поезията под наслов  „Подписано с любов“ продължава на 3 октомври. Стихове от бургаски поети ще бъдат поднесени от обичаните актьори Милена Маркова и Никола Парашкевов под съпровода на китарата на Марияна Добрева. Модератор на събитието е Елка Василева. Съвременна словашкиа проза ще звучи на 10 октомври.

Сред акцентите в програмата са премиерите на „Магдалена“ от Слави Томов (на 15 октомври) и стихосбирката „Литания“ на Бина Калс (на 16 октомври).

Видеофилм за поета Росен Друмев ще бъде представен на 24 октомври (четвъртък). Сбогувахме се с бургаския поет в началото на годината, но изящната му словесност завинаги остава в литературната история.