Започва срещата на НАТО в САЩ

Служебният премиер на България Димитър Главчев пристигна във Вашингтон, за да участва в тридневната среща на върха на НАТО. Освен 32-те държави-членки, в срещата ще участват и представители на Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, които бяха поканени от президента на САЩ Джо Байдън. Там ще бъде украинският президент Володимир Зеленски, който търси категорични знаци за подкрепа, въпреки че НАТО няма да отправи покана за присъединяване на страната му.

Срещата се провежда на фона на засилващия се натиск на руската армия в Украйна, която от началото на годината успя да завладее нови територии. Предстоящите президентски избори в САЩ също хвърлят сянка върху срещата с оглед на възможността Доналд Тръмп да получи втори мандат в Овалния кабинет. Подобна развръзка би застрашила военната помощ, която САЩ предоставят на Киев.

Очаква се на срещата на върха на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да повдигне въпроса за Северна Македония и спазването на Преспанското споразумение. Неизползването на конституционното име на Република Северна Македония от страна на новото ръководство в Скопие, както изрично предвижда споразумението от Преспа, но и цялостната позиция на премиера и на президента на страната, които неколкократно заявиха, че страната ще се нарича „Македония”, предизвикаха острата реакция на Атина. В две интервюта Мицотакис обяви, че ще повдигне въпроса пред НАТО, като предупреди, че отношението на съседната държава поставя спирачка на европейския й път.

Тридневната среща на върха – от 9 до 11 юли 2024 г. – ще има широк дневен ред, включващ укрепването на отбранителните способности на Алианса и увеличаването на приноса на европейските държави – членки на НАТО, и Канада за осъществяване на планираните инвестиции.

В дневния ред са включени също потвърждаване на подкрепата за Украйна, сътрудничеството на НАТО с партньори като ЕС и Индо-тихоокеанската четворка – Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, за справяне с общите предизвикателства в сферата на сигурността, като тероризъм, нелегална миграция и защита на свободното корабоплаване.