Заради „Биволъ“ „Репортери без граници“ искат обяснение от българската прокуратура

„Това е груб опит за сплашване на журналисти“: „Репортери без граници“ призовават българската прокуратура да обясни абсурдното съдебно разследване срещу журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов от „Биволъ“.

„Репортери без граници“ призовават българската прокуратура да обясни абсурдното съдебно разследване, което е заведено срещу двама разследващи журналисти, разкрили скандални сделки с недвижими имоти, в които са замесени високопоставени държавни служители, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Международната неправителствена организация посочва в декларация, че гледа на това съдебно разследване като на „груб опит за сплашване на журналисти“, чиято цел е да ги възпре от по-нататъшни разкрития.

От „Репортери без граници“ посочват, че действията срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ са били заведени уж въз основа на сигнал от антикорупционната НПО „БОЕЦ“. В него се твърдяло, че двамата журналисти преди години са си закупили недвижими имоти на сериозно занижени цени. От „БОЕЦ“ обаче отричат публикуването на въпросния сигнал и са подали молба за установяване на автентичността на текста.

„Измислено разследване“

Йорданов и Чобанов са заявили пред „Репортери без граници“, че няма никакви основания за обвиненията срещу тях. Организацията посочва, че те са публикували нотариално заверени декларации, от които личи, че покупката на техните скромни недвижими имоти е била извършена по напълно редовен начин. Въпреки това Йорданов е бил разпитан в Генералната дирекция на полицията на 13 юни.

„Репортери без граници“ наричат съдбеното разследване срещу Йорданов и Чобанов „измислено“ и предполагат, че навярно е било предизвикано от разследвания, които „Биволъ“ започна да публикува през март. Те показват, че отдавнашни членове или сътрудници на управляващата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов са придобили недвижими имоти на стойност, значително по-ниска от пазарната.

Към кръга на лицата, които са замесени в т.нар. „Апартаментгейт“, спада и главният прокурор Сотир Цацаров, за когото се предполага, че е закупил на силно занижена цена къща край град Пещера.

„Загрижени сме от начина, по който се използват напълно измислени обвинения с цел да бъде запушена устата на разследващите журналисти. Ние настояваме прокуратурата да изясни мотивите за обвиненията срещу двамата“, заяви Паулине Адес-Мевел, ръководителка на отдела за ЕС и Балканите към „Репортери без граници“.

„Докъде ли още биха могли да стигнат враговете на свободата на печата, за да запушат устите на  разследващите журналисти, щом като си измислят обвинения за наркотици, какъвто беше случаят в Русия, или оплаквания за корупция, както сега в България?“, се питат от организацията.

Опитите на държавата да затруднява работата на журналисти и да ги притиска икономически, са още по-обезпокоителни, като се има предвид, че се координират от близки до правителството медии на олигарха Делян Пеевски, какъвто е вестник „Труд“. В началото на юни именно там бе публикувана анонимна статия, съдържаща измислените обвинения срещу Чобанов и Йорданов, се посочва още в декларацията.

Още притиснати журналисти

Примерите за притискане на журналисти се множат. Росен Босев, репортер на икономическия вестник „Капитал“ беше осъден на 21 май за клевета срещу бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН), пише още в декларацията.

„Репортери без граници“ са загрижени и от случая с Христо Гешов, разследващ журналист на сайта „Зов Нюз“, който „беше отвлечен от непознато лице и върнат едва след като сайтът изтри неговия материал, съдържащ обвинения за нелегална ВиК система в град Троян“, посочват от организацията.

В наскоро публикуван доклад на ЕК се казва, че през последното десетилетие България не е постигнала значим напредък в борбата срещу корупцията. В световната класация на „Репортери без граници“ за свободата на печата през 2019 година България заема 111-то място от общо 180.

https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8A-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/a-49245224