Защо пясъчните дюните мистериозно изчезват

Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“ разкри, че на мястото на изкопа на къмпинг „Градина“, където ще се строят ресторанти, магазини и паркинг, е имало дюни

Пясъчните дюните по българското Черноморие мистериозно изчезват. Няма ни нито на кадастралните карти, нито на терените, където се строи. Остават само в спомените на природозащитниците.

Пред камерата на Нова телевизия Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“ разкри, че на мястото на изкопа на къмпинг „Градина“, където ще се строят ресторанти, магазини и паркинг, е имало сиви дюни. Главният инженер на обекта обаче изтъкна, че преди да влезе багера, там е имало полянка с много трева.

„За обекта са проведени всички екологични процедури. Канализация тук има от преди 2 години. Тук няма картирани дюни”, повтори директорът на РИОСВ- Бургас Тонка Атанасова.

Върху площ от 5,5 декара ще бъдат вдигнати ресторант, магазини и паркинг към тях. Теренът попада в защитената зона „Бакарлъка” и граничи с още една защитена зона, но строителството е съгласувано с институциите.

За обекта има всички разрешения и оценки, но възниква все пак въпросът къде са дюните, за които разказва Спас Узунов.

„Получихме сигнал и проверихме на място. Видяхме, че има строеж, но без информационна табела. Строежът е законен, в частен имот”, добави той.

„Гледах снимки от 60-те и 70-те години и дюната е била доста голяма и висока, но през 90-те години вероятно започва едно интензивно отъпкване. За да е дюна, трябва да има два елемента – пясък и характерна растителност. Нямаме ги, дюната е почти унищожена“, обясни природозащитникът.

До 90-те години дюните ги е имало, а след това мистериозно изчезват и поземлените комисии раздават имотите край брега на „наследниците“ като орна земя. Кой е имал лозе или нивичка върху пясъка остава загадка. Да се чуди човек на премиера защо търпи това беззаконие. Пред съпартийците си по време на срещата на ГЕРБ в НДК Бойко Борисов каза ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя. Тогава той се направи на сърдит и намекна, че издънелите се кметове, а така също и шефове на институции ще бъдат сменени. За всички е ясно, че ако в България имаше държавници, както през 60-те и 70-те години, когато дюните ги е имало не само на снимка, виновните щяха да са зад решетките. За да отпадне съмнението, че властта подкрепя беззаконията, трябва да се направи ревизия и да се посочи кой има вина плажове с дюни да се орат като ниви!