За по-голямата сигурност на страната

Има начини НАТО да укрепва своите позиции в Черно море, без да навлизат кораби в акваторията, коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Като такива той посочи разполагането на сухопътни войски на териториите на страните от алианса, както и на нови системи за противовъздушна и брегова отбрана, подпомагане на държавите в технологично отношение, за да изграждат своите способности. НАТО има много възможности, но позицията на алианса е да подпомага и да укрепва отбраната на страните членки, без да допринася за увеличаване на напрежението и конфронтацията с Русия, допълни Божилов.

Войната в Украйна разрушава устоите на сигурността и мира в Европа, за съжаление тя навлезе в стадий на изтощение, без която и да е от двете страни да има възможност за решителна победа на бойното поле, каза още Божилов. Според него възможните сценарии за бъдещето на конфликта са много и ние трябва да подпомогнем Украйна, тъй като това е начинът тя да защити своята териториална цялост и население. Много е важно държавите в света да останат на позициите, че мирът е базиран на принципи, че ООН и другите организации са мястото, където трябва да се решават спорове, а не бойното поле, допълни Божилов.

Във Варна днес Йордан Божилов откри изложба с рисунки и снимки, показващи детския поглед към войната в Украйна. Домакин на експозицията е Регионалната библиотека в крайморския град, а организатори – Софийският форум за сигурност и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик”.

 

Йордан Божилов е основател на Софийския форум за сигурност и негов Председател. Той е бивш заместник-министър на отбраната на Република България. Бил е дългогодишен служител на Министерството на отбраната в периода 1992-2013, като е заемал експертни и ръководни длъжности, включително началник на отдел „Международни организации и контрол на въоръженията”, директор на дирекция „Международно сътрудничество”, заместник-директор на дирекция „Отбранителна политика” и началник на кабинета на министъра на отбраната. Бил е съветник по въпросите на сигурността и отбраната в Българската академия на науките (2013 – 2018 г.).

Йордан Божилов е лектор в Софийския университет Св. „Климент Охридски“. Неговите статии по проблемите на европейската отбрана, черноморската сигурност и други въпроси са публикувани в България и чужбина.