Здравната обстановка в Бургас

Един случай на сифилис е регистриран в Бургаска област, показват данните на Регионалната здравна инспекция в Бургас за периода 16 – 22 септември 2024 г. До предходната отчетна седмица в областта е нямало нито един регистриран случай на заболяването.

Потвърдените случаи на заразени с Ковид-19 в бургаска област са 20, а осем души са установени с варицела. С по два потвърдени случая са коклюш и вирусен хепатит, пише в бюлетина, публикуван на сайта на РЗИ – Бургас за периода 16-22 септември. Няма регистриран случай на туберкулоза, западнонилска треска, морбили и маймунска шарка.

С остри респираторни заболявания са установени 188 души в областта. Новооткритите случаи на салмонелоза в Бургаска област са четири, като последният случай е регистриран в отчетната седмица за периода 26 август – 1 септември 2024 г. Регистриран е един случай на ентероколит, с два по-малко в сравнение с предходната седмица. Потвърден е един човек, заразен с ротавирусен гастроентерит.

От началото на годината в област Бургас са установени десет носители на вируса на ХИВ, а в страната потвърдените случаи са 84, каза по-рано д-р Мирослава Киселкова, директор на дирекцията „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Бургас. Тя представи данните от акцията за безплатно и анонимно тестване за ХИВ/СПИН, хепатит В и хепатит С в областта. Дейностите бяха част от лятната антиспин кампания под мотото „БезОпасна ваканция“.