Зрелостниците трябва да се самоосигуряват през лятото

Завършилите средното си образование през 2024 година 3335 ученици от Бургаска област трябва да заплащат здравните си вноски до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, напомнят от териториалната дирекция на НАП в Бургас. Само в община Бургас това трябва да направят 2428 зрелостници. Сумата за внасяне за периода от завършване на средното и започване на висшето образование или работа по трудов договор е в размер на 37,32 лв. месечно.

Причината за това изискване е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

Завършилите средното си образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.