Идват електронните ваучери за храна

От 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат само електронни. Над 750 000 души използват популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са единадесет. „След тази дата ваучерите за храна на хартия ще могат да се използват до края на тяхната валидност. Търговските обекти са длъжни да ги приемат и след 1 юли”, обясни главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучерите за храна (АОВХ) Таня Обущарова.

Дигиталният ваучер за храна изглежда като дебитна карта, но с него не могат да се теглят пари от банкомат, подчерта тя. „Другият вариант, в който ваучерът може да съществува, е да бъде изцяло виртуален. Важно е да предупредим в магазина, че плащаме не с карта, а с ваучер. В много от търговските вериги има и такива предупреждения на касата с различни стикери, тъй като трябва да има контрол на покупките, които могат да се правят с електронния ваучер”, допълни Обущарова.

Електронните ваучери за храна могат да се използват само за хранителни продукти. При насъбрана сума от електронния ваучер ще се тегли най-отдавна заредената, уточни тя.