Изложба „Българско присъствие: цветове и истории”

Вълнуваща среща за бургаските ценители и гости  предстои на 1 юли 2024 г. (понеделник) с откриване на изложбата „Българско присъствие: цветове и истории” в Културен център „Морско казино”.

Експозицията ще представи над 50 произведения на 15 автори  в зала „Георги Баев”. Това, което обединява различните стилове и артисти, е връзката им с България – голяма част от авторите живеят и творят в чужбина, а други са се завърнали в Родината, след дълго пребиваване в Европа, Азия и САЩ. В нея са включени живописни произведения, рисунки, фотографии и дизайнерски огледала.

Тази уникална изложба ще представи по емоционален начин богатството на българската култура през погледа на  талантливите ни сънародници, създали силната връзка с Родината в контекста на трудностите и живота далеч от близки и приятели, на хиляди километри от дома. Всеки експонат разказва историята на българското присъствие по света, вплитайки цветове, емоции и спомени.

Проявата ще продължи до 5 юли 2024 г. и ще бъде съпътствана от редица интересни събития – лекции, творчески работилници и литературни премиери.

Откриването на 1 юли в 19 часа с концерт на виртуозната цигуларка Венета Златинова, на място ще бъде представена книгата „Демоните на приличното” с автор Росица Трифонова, а водещ на събитието ще бъде дизайнерът и музикант Красимир Недялков.

На 2 юли  ще се проведе конкурсът  „Моето хубаво лято”, насочен към малките таланти. Инициативата ще започне от 17 часа, а за малчуганите са подготвени изненади. Веднага след това, от 19 часа, ще се състои срещата с поетесата  Райна Недялкова.

На следващия ден, 3 юли, от 18 часа, ще започне интересният курс по графично рисуване с Диди Катеринова.

На 4 юли от 19 часа е срещата-разговор с Росица Трифонова на тема “Да” или “Не”.

Участниците в изложбата са Ромил Калинов, Лили Петрова – ЛуЛу, Росина Ганчева, Росица Трифонова, Татяна Козарева, Райна Недялкова, Мария Енгстад, Милена Тане, Гинка Чалдъкова, Ивелина Дагсволд, Екатерина Вебер, Диди Катеринова, Венета Златинова, Антония Лазова, Габриела Янева и др.

Изложбата е с благотворителна цел, средствата, събрани от продадените  произведения, ще подпомогнат представянето  на  други български творци.

Инициативата се реализира с подкрепата на община Бургас.