Изложба в Бургас търси отговора на въпроса „Кое е красиво?“

„Кое е красиво?“ , питат учениците на Частно основно училище „Селестен Френе” в Бургас. Ако и вие търсите отговор на този въпрос, посетете тяхната годишна изложба. Експозицията ще бъде подредена от утре, 30 май 2024 г., в Културен дом НХК. Откриването е от 17:30 часа.

Изложбата „Кое е красиво?“е резултат от проектобазираното обучение по архитектура на учениците от II, III и IV  клас в училището „Селестен Френе”. През учебната година те се запознаха  с творчеството на голям брой архитекти и артисти и създадоха свои интерпретации на произведенията, които са ги провокирали и вдъхновили. Освен в творческите задачи децата активно участват в дискусии и търсят отговора на глобалния въпрос, поставен в началото на учебната година: „Какво прави едно нещо красиво и има ли формула за постигане на красота?”

„Архитектура за деца” е авторска програма на училището за деца в начален етап на образованието. Целта й е да стимулира познания и активна позиция у децата относно заобикалящата ни среда, да възпитава визуална култура, да развива и подкрепя творчеството и въображението.

Основните цели на програмата по архитектура са свързани с това учениците да развият нагласа, че красотата има много лица, да приемат различното и да погледнат отвъд стереотипа, да развиват своята наблюдателност, толерантност и лична позиция, да подобрят уменията си да работят свободно, концентрирано и продуктивно в екип, да развиват собствени творчески идеи и концепции, както и увереност в собствените способности.

Събитието се реализира с подкрепата на община Бургас.