Изложба на Здравка Василева в Бургас

Двадесет картини живопис и смесена техника представя в най-новата си експозиция проф. Здравка Василева, ръководител на катедра „Живопис” и зам.-ректор по художественотворческата дейност на Националната художествена академия.

Изложбата носи усещане за познати обекти, претворени спомени, внушения и усещания, обединени в концепцията на „вече видяното”, откъдето се формира и заглавието „Deja vu”. Акцент в изложбата са три картини от цикъла „Остров Света Анастасия”. Фокусът е в метафората, не в буквалния разказ, а зрителят е поканен да се развълнува искрено на откриването на изложбата в бургаската галерия „Неси” на 21 август 2024 г. (сряда) в 17 ч.

„Аз съм пловдивчанка, но от дълги години съм свързана със София и Бургас. Партньорството ми с галерия „Неси” е близо  20 години, първата изложба бе през 2005 година, впоследствие, след откриването на филиал на НХА в Бургас, срещам студентите в  специалност  „Живопис” от създаването му ”, сподели проф. Василева.

„Deja vu” ни припомня усещането за нещо вече видяно, познато, близко и в същото време всеки път различно и интригуващо, като картините на Здравка Василева.

Изложбата може да се види от 21 август до 10 септември 2024 г.

 

Здравка Василева е родена през 1977 г. в Пловдив. Дипломира се в специалност „Живопис” на Национална художествена академия София. От 2004 е редовен асистент по живопис и композиция. През 2010 защитава докторска дисертация, свързана с творчеството на Петър Дочев, през 2016 става ръководител на ателие 52 в НХА и ръководител на катедра „Живопис”.