Изложба на Мария Алексиева в Бургас

Най-новата изложба на бургаската художничка Мария Алексиева е планувана повече от  година и ще бъде представена на 23 октомври 2024 г., с откриване от 17 до 19 часа в галери „Неси”. Изложбата, озаглавена „Приливи и отливи“ носи мисълта за постоянната промяна и движение в природата и живота. Тези естествени явления могат да се интерпретират символично като отражение на емоционални състояния, цикли на промяна и възходи и падения в човешкото съществуване.

Елегантните пастелни тонове, които Мария използва, подсилват усещането за нежност, лекота и простор. Комбинацията от всичко това придава  естествена хармония, напомняща за морски брегове, безкрайни хоризонти и меки светлинни ефекти, изразени чрез така овладения от Мария минимализъм. Тя води зрителя към медитативно състояние, подобно на спокойните моменти между приливите и отливите.

Преобладаващата техника отново е акрил върху платно. Пестелива в своите емоции, думи и претенции, Мария Алексиева е добре позната в света на изкуството, с над 12-годишната си работа в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”.