Изложба на Нели Тодорова в Бургас

„Изложбата „Претворения“ поставя акцент върху духовното като нравствено направление на човека. Експозицията представя 71 различни по стилове и тематика картини, обединени от три основни елемента – портретът, морето и социално-духовното.” Това каза поморийската художника Нели Тодорова на откриването на „Претворения“ в Дружеството на бургаските художници в Бургас. Това е 16-ата самостоятелна изложба на авторката.

Посланието на изложбата е хората да усетят духовността като пазител на нравствените ценности, идеала и пътя, който трябва да следваме, обясни Нели Тодорова. Според нея, когато човек не вярва, той деградира. Възпитанието, образованието, ценностите, обществото – всичко е размито и цари бездуховност, заяви художничката.

Постарах се да няма повторения с предходните ми изложби, като този път, без съобразяване с различни стилистики, подбрах съвсем искрено мои работи, които лично и съкровено са ме докоснали през годините и които досега не съм показвала, каза Нели Тодорова.

Идеята за заглавието „Претворения“ идва от мисълта, че всичко е Божие творение, което ние не можем да го достигнем, допълни Тодорова. По думите й човекът не може да догони вече сътвореното от Бог, но може да го претвори.

На събитието присъстваха още заместник-кметът по култура и вероизповедания в Община Бургас Диана Саватева и председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев.

„Претворения“ може да бъде разгледана в залата на Дружеството на бургаските художници до 10 август 2024 г..

 

Нели Тодорова е родена на 8 август 1979 г. в Поморие.  През 1998 г. завършва художествена паралелка в училището „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас. Няколко години по-късно, през 2002 г. следва специалност „Графика” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Тя се занимава основно с живопис. От 2010 г. е член на Дружеството на бургаските художници. През 2014 г. Тодорова е удостоена с наградата „Рицар на четката” от поета Недялко Йорданов. Има множество участия в съвместни изложби и пленери от национални и международно ниво. До този момент е реализирана 15 самостоятелни изложби.