Изложба на проф. Светозар Бенчев в Бургас

Базирана на творчески импулси от гравитационните сили и силното влияние на небесните обекти, новата изложба на проф. Светозар Бенчев ще създаде трансформиращи  преживявания  у зрителя – усещането за мистичен космос се вплита със загадъчни пейзажи и ретро мотиви, за да отключи сетивността и въображението.

Метафоричното заглавие „Течна луна” хрумва на директора на филиала на Националната художествена академия (НХА) в Бургас по време на негово пътуване в Париж. Изложбата е едно намигване към ценителите за повече настроение, с което да влязат през символичната врата, която открехва тази изложба.

„Миналата година бях на посещение в Париж, което съвпадна с най-голямото лунно затъмнение. Това отключи много идеи и цяла вечер създавах различни варианти – така тръгна работата по тази нова тема”, коментира проф. Бенчев.

Експозицията може да бъде разгледана в галерия „Неси”, а откриването й е днес, 29 май 2024 г., от 16часа.

Светозар Бенчев е роден през 1962, професор, директор на филиала Бургас на Национална художествена академия.

Завършил у НХА през 1989 година, специалност „Живопис”. Работи в областта на живописта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на Софийската градска художествена галерия, на художествената галерия в Бургас и на много частни колекции в Германия, Франция, Япония.

Преподава рисуване в специалностите „Живопис” и „Керамика” в НХА.