Изпращаме най-горещото лято в Северното полукълбо

Службата на Европейския съюз за климатичните промени „Коперник“ съобщи, че за периода юни – август глобалните температури са били с 0,69°C по-високи от средните за периода, което е повече от предишния максимум, постигнат през миналата година. Рекордът за най-висока средна температура в света беше подобрен в редица дни през лятото.

Климатичните промени увеличават честотата и интензитета на горещите вълни, като предизвикат екстремни климатични явления – от суши и горски пожари до силни бури и наводнения. През последните 12 месеца световната средногодишна температура е била с 1,64°C по-висока от нивата преди Индустриалната революция и над прага от 1,5°C, с който според политици и учени се застрашава животът на планетата. Най-екстремни условия са регистрирани в региона на Средиземно море и Източна Европа, докато във Великобритания, Исландия, части на Ирландия, Западното крайбрежие на Португалия и Южна Норвегия температурите са били под средните за сезона. В целия свят повишаващите се температури поставят на изпитание границите на човешкия организъм, като създават заплахи и дори водят до смъртни случаи по време на дейности на открито.

Китайските метеорологични власти съобщиха, че в страната е отбелязано най-горещото лято от началото на измерванията през 1961 г., като горещините са нанесли поражения на различни култури – от ориз до царевица. В САЩ също бяха регистрирани рекордно високи температури, а в Ню Йорк бяха отменени крайградските влакове, защото релсите са били прегрели. Някои части на Южното полукълбо са имали мека зима. Австралия отбеляза най-горещия август от началото на измерванията през 1910 г. и очаква по-топла от обичайното пролет.