Изпускаме срока да предложим еврокомисар

До края на август правителството трябва да предложи мъж и жена като български кандидати за еврокомисар, напомня Зинаида Златанова, министър по европейските въпроси в периода 2013 – 2014 г. и бивш ръководител на бюрото на ЕК в България. „Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния процес“, убедена е Златанова.

Срокът за кандидатурите е до края на август и България много е закъсняла, но е важно да се посочат две имена, които са обсъдени прозрачно преди да бъдат предложени, напомни тя. „Срокът тече и за преговорите за ресор, защото името много зависи от ресора, който се договори – и обратно. Така че за мен основното послание е, че тези преговори за ресор трябва да се случат пред обществото, с участието на парламентарните политически сили, а не да бъдат еднолично решение на когото и да било. Защото ресорът, въпреки че покрива определен сектор, е важен за България, важно е за репутацията на страната ни и трябва да спре да „пълним столчета“, които ни се полагат“, препоръча Златанова.

Тя обясни, че дори да се закъснее със срока за подаване на кандидатурите в Брюксел, ще ни разберат, „защото навсякъде в Европа има действащи политически кризи, действащи демокрации с избори и ще ни разберат, ако се забавим, но да отидем със стабилна кандидатура“. И уточни, че е премиерът може да направи консултации с парламентарните политически сили и представител на президентството за ресора и кандидатите за еврокомисари.