Израелският съдов хирург Яир Галили ще представи революционния метод за лечение

Израелският съдов хирург Яир Галили ще представи революционния метод за лечение на разширени вени „Склеротерапия под ултразвуков контрол” във Варна. На 21 септември в конферентната зала на хотел“Голдън Тюлип“ д-р Галили ще се срещне със свои варненски колеги, за да ги запознае с уникалните предимства на метода, който има над 95% успеваемост, не изисква упойка и болнично възстановяване и не дава рецидиви. Водещ на срещата ще е пациент на д-р Галили – актьорът от Малък градски театър „Зад канала” Петър Калчев,  който е родом от Варна. 

През следващите два дни – 22 и 23 септември в Медицински център „Надежда” – Варна  известният израелски хирург ще демонстрира метода за пациенти от региона. Доктор Галили прилага тази методика за лечение от 16 години, извършил е над 50 000 манипулации в различни страни по света, а от 2010 г. и в София, където пациентите му вече надхвърлят няколко хиляди.

Разширените вени са сериозно заболяване, което може да доведе до тежки страдания и дори до инвалидизация. По света между 30% и 50% от жените и 20% от мъжете страдат от варикозна болест. Общоприето до сега е било да се счита, че единственото възможно лечение е оперативното – с обща анестезия, бавно болнично възстановяване, неприятни следоперативни белези и нередки рецидиви. Склеротерапията е единственият начин да се избегне скалпела и едновременно с това да се постигне пълно излекуване.

Резултатите от лечението с иновативния метод са широко изследвани и представени в публикации на най-престижните медицински специализирани издания. Оценката за качествата на метода е категорична: гарантирано лечение без рецидиви и с най-малък риск в сравнение с останалите методи.

Методът

Склеротерапията под ултразвуков  контрол се извършва от лекар – специалист по кръвоносна система. Прилага се чрез инжектиране на разпенено вещество в първата 1/3 на болната вена, но то се разпространява в двете посоки и я изпълва. Веднъж влязло в контакт със стените на кръвоносните съдове, веществото склерозира вената – предизвиква мигновена реакция на стесняване и стените й прилепват.

Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение. Точното място на болната, невидима с просто око вена, се определя с ултразвуков апарат. Цялата манипулация се осъществява под ултразвуков контрол, за да не бъдат засегнати други кръвоносни съдове или съседни тъкани. В  следствие на интервенцията кръвотока от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намалява налягането в тъканите. След извършване на процедурата рецидиви няма, а ефектът е мигновен.

Практиката показва, че при над 60% от пациентите една манипулация е достатъчна за цялостно излекуване. Понякога може да се наложи втора манипулация,  много рядко – трета. Предимство на този метод е и че успешно се прилага дори при напреднал стадий на заболяването.