Изследване за домашното насилие у нас

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото, сочи проучване на социологическа агенция „Тренд”, което според социолозите показва висока чувствително към темата. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет сред 1016 души на възраст 18+.

От данните става известно, че четирима от десет души в България имат познати, жертви на домашно насилие. Това споделят близо половината (48%) от жените. Общо 18% от българите твърдят, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а според 13 на сто удрянето на шамар, заплахите, социалната изолация и ограничаването на контактите не е домашно насилие.

Над две трети от анкетираните (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото, а 11 на сто смятат, че има форми на домашно насилие, които могат да бъдат оправдани.

48% от запитаните твърдят, че проблемите в семейните отношение трябва да се разрешават само в семейството. При мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие.

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%).

Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. Въпреки това, 7% от обществото не го приема като такова. Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие.

Някои от формите на агресия остават подценени за част от обществото, става ясно от проучването. 20% от респондентите са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона/чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и нискообразованите.

25% определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., нискообразованите и жителите на малките градове и селата.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие. Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Днес трябва да се проведе първото заседание на Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие. Председател на съвета е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Над 30 000 сигнала за домашно насилие са подадени на спешния телефон 112 миналата година, показаха официални данни, представени на 8 февруари във връзка с Европейския ден на телефон 112. Пак според статистиката тези обаждания растат в последните години, като през 2019 година те са били 26 248.