Иключително опасна бактерия е открита у нас през лятото

Общо трима пациенти са потърсили спешна помощ от лекарите на „Сърце и мозък” – Бургас, това лято в резултат на заразяване от особено агресивна и животозастрашаваща бактерия, нетипична за нашите географски ширини. Тримата са мъже над 70 г. възраст с оплаквания от леки зачервявания, подобни на обриви, и слаби оттоци по крайниците. Състоянието им се влошава изключително бързо, а симптоматиката е сходна – некрозиране на кожата, високи нива на възпалителните маркери, спадащи нива на тромбоцитите, поради което лекарите не могат да предприемат оперативно лечение, докато не стабилизират жизнените показатели на пациентите.

Лабораторно е изолирана Vibrio vulnificus – вид бактерия, която причинява сериозна форма на заболяването вибриоза. Инкубационният период е кратък – едва няколко часа след контакта с бактерията тя видимо се разпространява. Симптомите включват треска, втрисане, зачервяване на кожата или обрив, който бързо се подува и става болезнен, напълнени с течност мехури по кожата, гадене и повръщане, диария, замайване, фебрилност, припадък или слабост (признаци на ниско кръвно налягане), объркване или променено психическо състояние, ускорен сърдечен ритъм. Бързо разпространяващите се мехури разрушават тъканите за броени часове, а пациентите изпадат в животозастрашаващо състояние на сепсис и шок. Тъканите продължават да загиват, защото бактерията се „храни“ с тази тъкан. Обикновено се стига до ампутация. Мъжете се заразяват по-често от жените, а пациентите над 40-годишна възраст са изложени на повишен риск.

24 часа след постъпването в „Сърце и позък” и тримата са преведени в реанимация. Краката им са обхванати от обширни кожни некрози и големи мехури, съдържащи некрозирала тъкан и гнойна зловонна течност. В спешен порядък са проведени всички необходими диагностични процедури и е предприето лечение. Приложени са терапии с три вида антибиотици, ежедневни превръзки след отстраняването на некротичната тъкан. Налага се пациентите да бъдат интубирани. През цялото време те са изолирани в самостоятелни болнични стаи и отделни реанимационни помещения, а РЗИ е информирана своевременно. Лекарите незабавно сформират екипи от реаниматори, съдови хирурзи, микробиолози и външни консултанти. Всички работят, спазвайки строги хигиенно-санитарни мерки. Близо месец медиците се борят за живота на своите пациенти.

За съжаление двама от тях не успяват да преборят опасната бактерия. В резултат на безотказни усилия, лекарите успяват да спасят третия мъж – бивш спортист на 86 г., който е изписан от болницата в стабилно състояние, с подробни указания за домашно лечение и рехабилитация. Предстоят регулярни контролни прегледи и дългосрочно проследяване на пациента от специалистите на „Сърце и мозък”.