Илияна Йотова за след новите избори

Вицепрезидентът Илияна Йотова очерта три вероятни сценария за съставяне на правителство след провеждането на предсрочните парламентарни избори, които се очаква да са на 20 октомври 2024 г..

„След тези избори вариантите са, първо, правителство на малцинството с определена програма със съгласието на мнозинство в Народното събрание, без да се влиза в реална коалиция за определен период от време. Вторият вариант са разписаните коалиции, а третият е правителство с експертен и технически характер. Няма нищо лошо да видим кой е претендентът на различните политически формации за министър-председател“, заяви Илияна Йотова и отбеляза, че страната се намира в криза.

„Не очаквам да спадне напрежението, заявките и сигналите за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател да успокои терена. Предстоят избори и всяка политическа партия ще се опита да извлече своя дивидент. Това е порочното зачатие на последните поправки в Конституцията, които бяха направени уж в посока да се утвърждава парламентаризмът, а става точно обратното. Всеки ден сме свидетели заради тези поправки на унищожаване на парламентаризма в България. Тези поправки отвориха кутията на Пандора!“, заяви Йотова. По думите й с тяхното приемане са станали възможни преврати, заговори, афери за сваляне на председателя на Народното събрание.

„Ще има обвинения към предстоящия служебен кабинет за политическа употреба. Определено този служебен кабинет не е на президента – време е да се свалят всички маски и да се каже ясно точно поправките, касаещи служебния кабинет, бяха направени срещу един човек – Румен Радев. Това беше сделката в сглобката“, допълни Илияна Йотова.

Въпросът с номинацията на български еврокомисар коментира така: „Имам усещането, че нарочно се замита под килима, няма обществена дискусия за личността и за ресора. България няма особено добра биография в номинациите си за комисари. Някой трябва да води тези преговори, говори се, че може да получим енергетиката.“

Илияна Йотова поздрави българските спортисти за успешното им представяне на олимпийските игри в Париж и им пожела здраве. „Направиха най-важното – да си повярваме като българи“, каза Йотова.