Илияна Йотова посети крепостта „Перистера”

Ден преди изборите вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера” на хълма Св. Петка в Пещера. „Това е магическо място, пълно с много красиви легенди. Казват, че хилядолетия назад хората тук пуснали ято гълъби, за да им покажат те кое е най-сигурното място, където да издигнат крепост. Нарекли я на гълъбите – Перистера (Περιστερα –  гълъб.) Според друго предание тук имало старо тракийско светилище”, посочи в приветствието си вицепрезидентът. „Тази крепост е като голяма каменна книга, прелиствайки пласт след пласт, четем дългата българска история и душите ни се изпълват с гордост”, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която е ръководител на екипа, възстановил крепостта. Йотова изрази надежда, че археологическите разкопки ще продължат и държавата ще подкрепи тази дейност.

На кмета на Пещера Йордан Младенов и на общинското ръководство вицепрезидентът благодари за амбицията да развиват това място. „Днес „Перистера” е и арена за изява на таланти, за представяне на изкуство, за събития с международно значение. Успешно свързвате минало, настояще и бъдеще”, посочи Илияна Йотова. По думите й хилядолетната българска история е малко позната навън, а тя е богатството, с което да се гордеем пред света.