Имало ли е потайна среща за свалянето на Рая Назарян?

Изпълняващият длъжността лидер на БСП Атанас Зафиров не потвърди и не отрече за тайна среща между ИТН, БСП, ПП-ДБ, ДПС-Доган и „Възраждане“. След много увъртания той все пак потвърди за срещата, като изтъкна, че тя едва ли е била в контекста за сваляне на председателя на НС, а за формиране на мнозинство. Към момента няма възможност за формиране на мнозинство в този парламент, изтъкна той.

В събота, 4 август 2024 г., в медиите се появи информация за тайна среща между ДПС без Пеевски, БСП, „Възраждане“, ИТН, ПП-ДБ. Заподозря се, че темата на разговорите е казаното през седмицата от Делян Пеевски, че има заговор за свалянето на председателя на парламента.

Зафиров коментира скандала през седмицата, когато станахме свидетели на напрежение в парламента по повод решение на Министерския съвет да предложи бивш министър на културата от времето на тоталитарния режим – Георги Йорданов, да бъде награден с орден „Стара планина“ – първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов прочете декларация срещу това решение, а БСП го защити.

„Миналата година г-н Йорданов получи и една от най-високите награди – „Златен век“ с огърлие на културното министерство, и тогава нямаше никакви обструкции срещу тази награда. Просто сега моментът е предизборен и някои партии се опитват да стъпят на гърба на големи фигури в опита си да се харесат на определени електорати. Така Зафиров обясни желанието на някои партии да си правят нов имидж на гърба на изтъкнатия българин.

„Аргументите, които бяха използвани срещу тази номинация, която е подкрепена от творческите съюзи на художници, писатели, хора на културата, читалищни дейци – хора на културата, бяха изключително нелепи. Аз например чух, че той работел за престъпен режим, а ако е така – човекът, който четеше декларацията, г-н Атанасов, който е бил прокурор в този така наречен престъпен режим, означава тогава, че той е работел за престъпници“, каза още той. „Ако трябва да функционира такъв закон, г-н Атанасов трябва веднага да слезе от парламентарната трибуна и да попадне под ударите на този закон, защото той е бил прокурор именно по времето на този строй и го е защитавал като прокурор“, обясни още Зафиров.