Искане за изравняване на земеделските субсидии в Европейския съюз

България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия призовават Европейската комисия най-сетне да изравни земеделските субсидии в целия ЕС. Седемте държави, които по-късно се присъединиха към общността години наред получават по-ниски директни плащания от европейския бюджет за общата селскостопанска политика в сравнение с държавите в Западна Европа. Причината за това са по-ниските производствени разходи в миналото, които обаче според седемте държави днес вече не са налице, докато високите стандарти и изисквания са еднакви за всички фермери в ЕС.

Седемте държави са пресметнали, че и през 2027 г. земеделските им стопани все още ще получават само около 80% от средното за ЕС ниво на директни плащания. Според тях няма основание за различно третиране на земеделските производители на вътрешния пазар на ЕС.

В тази връзка седемте държави подчертават необходимостта от пълно външно сближаване на директните плащания. Те призовават ЕК да се съобрази с това в следващия бюджет на общата селскостопанска политика.