Италия подкрепя пълното влизане на България в Шенген

Посланикът на Италия Джузепина Дзара заяви продължаващата подкрепа на страната й за пълноправното присъединяване на България към Шенген на среща със служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков. Посланик Дзара и Атанас Илков дадоха висока оценка на традиционно добрите двустранни отношения по всички теми от взаимен интерес, включително в областта на вътрешните работи и заявиха готовност за надграждане на ползотворното взаимодействие в името на сигурността на гражданите на двете страни.

В работен план бяха споделени предприетите мерки, свързани с противодействието на нелегалната миграция и охраната на външната граница на Европейския съюз. Служебният министър подчерта, че един от основните акценти в работата на МВР към момента е осигуряването на спокойна обстановка за провеждането на предстоящите парламентарни избори у нас.

В началото на септември служебният министър Атанас Илков обсъди с посланика на Турция у нас Мехмет Саит Уянък мерките по охрана на общата граница, борбата с наркотрафика и реконструкцията на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. Тогава служебният вътрешен министър Атанас Илков отправи покана за посещение в София към министъра на вътрешните работи на Турция Али Йерликая.