ИТН върна третия мандат неизпълнен, Радев продължава по конституционната процедура

Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ”. В президентството за церемонията бяха дошли Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Станислав Балбанов. „Връчвам мандата с две ясни опции – да го върнете още сега или да го задържите за седмица и да го върнете с предложение за кабинет”, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев. „Все повече се твърди, че 49-то НС е изчерпано, но в тази ситуация аз реших да връча мандата на вашата група. Да, най-малобройната, но демонстрирала не веднъж ясна и последователна позиция”, допълни Радев.

„Благодарим за доверието. Разбираме ситуацията, в която ви поставиха с промените в конституцията, които ИТН не гласува, но имахме много малко хора да ги спрем. Отдавна сме определили това правителство за вредно. Благодарим за доверието. За нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация”, отвърна Ивайло Вълчев. „Радваме се, че тази 9-месечна агония приключва. Ще задържим тази папка…” – каза той, но бързо допълни: „Само още няколко секунди.”

В крайна сметка Вълчев върна папката на Радев и така и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство се оказа неуспешен. А с това две неща вече са сигурни – ще има служебен кабинет и извънредни парламентарни избори.

„Веднага започвам срещи с всички потенциални министри-председатели – днес, утре, а ако се наложи и през почивните дни и ще направя всичко възможно процесът за формиране на служебен кабинет да бъде ускорен”, обеща Радев.