ИТН не били давали подкрепа, чакали третия мандат

Не сме давали подкрепа, а отпушихме работата на парламента, за да може евентуално президентът да ни даде третия мандат, каза председателят на парламентарната група на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Той обясни, че вчера, 19 юни 2024 г., ИТН не е дало подкрепата си за кандидатурата на Рая Назарян, защото били чакали изявлението на лидера си Слави Трифонов, който обяви, че партията няма да подкрепи нито първия мандат на ГЕРБ, нито втория на ДПС, а иска третия мандат, за да направи експертен кабинет. За да се случи това, президентът Румен Радев трябвало да започне раздаването на мандатите, а това нямало как да стане при блокирал парламент, който не може да си избере председател, обясни Йорданов. Той призна, че няма гаранции, че държавният глава ще даде третия мандат именно на ИТН.

„Така или иначе са две опции – или ще се ходи на избори директно, ако даде мандата на някоя друга партия, или ние ще предложим експертен кабинет, който ако го подкрепят партиите, няма да ходим на избори, ако не го подкрепят, пак ще ходим на избори. Но така се отваря възможността да се случи едното или другото“, направи опит да обясни пред медиите резкият завой на ИТН Йорданов.

С мандата на ИТН ще има експертен кабинет, а не кабинет на ГЕРБ, каза Йорданов в отговор на въпрос възможно ли е с мандата на ИТН да има кабинет на първата сила. Ние ще търсим подкрепа от всички партии, защото във всички партии има експерти, които могат да вършат работа, допълни Тошко Йорданов.

На тези разговори, които ние ще проведем, ако президентът Радев връчи мандата на нас, трябва да изработим програма, която този експертен кабинет да изпълнява по сектори. Достатъчно ясна и достатъчно конкретна най-вече, за да бъде показана на обществото, каза още Тошко Йорданов.