И Йончева твърди, че до края на годината ще сме в Шенген и по суша

В навечерието на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 10 октомври 2024 г., на което ще се обсъжда приемането на България и по суша в Шенгенското пространство, евродепутатът от „Обнови Европа“ Елена Йончева се срещна във вторник с Магнус Брунер – кандидат за европейски комисар по въпросите на вътрешните работи и миграцията, предложен от Австрия. Той е уверил Йончева, че България ще бъде в Шенген до края на годината.

„Потвърди се информацията ми, че на срещата на вътрешните министри на всички държави членки в края на тази седмица не се очаква такова решение. Бях уверена обаче, че нагласите сред традиционните партии в Австрия се променят след изборите и решение ще бъде взето до няколко месеца, вероятно до края на годината. Надявам се това да е последната година, в която очакваме поредната среща на вътрешните министри в ЕС с предизвестен край. България е изпълнила всички условия и имаме категорична подкрепа на европейските институции. Очаквам австрийското правителство да изпълни ангажимента си и да вдигне последната бариера пред достъпа до свободно движение на страната ни“, каза Йончева.

Новият състав на Европейска комисия се очаква да встъпи в длъжност през декември, след като през ноември кандидатите ще препитани в Европейския парламент.