Йотова откри световната среща на българските медии

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Деветнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция в Одеса. В богатата програма на Световната среща на медиите са включени знакови за българската история места – Браила, Одеса, Болград, Измаил. Йотова приветства участниците чрез онлайн връзка.

Темата на тазгодишното издание на срещата е „Медии и общност”, а събитието е бъде в хибриден формат – на място и чрез онлайн видеовръзка.

Йотова запозна участниците в срещата с историята на известния бесарабски българин Димитър Мететелов, родом от село Заря, където вицепрезидентът беше през 2018 г. Генерал-майор, офицер от Българската армия, участник в три войни, с огромен принос за изграждането и развитието на българското военно правораздаване, Мететелов е пример за смел българин. „Навсякъде в градовете и селата около Одеса, където живеят българи, ще намерите също толкова силни и патриотични истории. Разказвайте ги, предавайте ги навсякъде по света”, призова Йотова.

Вицепрезидентът обяви организирания от нея и подкрепен от Министерството на образованието и науката Международен форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност”, който ще се проведе на 27 и 28 юни 2024 г. Той е продължение на форума от 2022 г. Учени слависти от 12 държави заедно със свои български колеги ще дискутират как България пази и разпространява своето наследство от букви, думи, език и мъдрост.