Кабинетът „Желязков” не мина в парламента

Парламентът отхвърли предложения от ГЕРБ-СДС за премиер Росен Желязков и така не се наложи да бъде гласуван състава на проектокабинета. Росен Желязков бе подкрепен от 98  депутати, „против“ бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Бойко Борисов от самото начало не искаше правителство подкрепено само от ДПС и настояваше за участието на ПП-ДБ. В рамките на дебата в пленарна зала той отново потвърди позицията си и така най-големият радетел за кабинет на ДПС се оказа съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Междувременно Пеевски отхвърли искането на почетния председател Ахмед Доган да не бъде подкрепяно проектоправителство на ГЕРБ-СДС, но не можа да осигури подкрепа за избирането му. Парламентарната група на ДПС не послуша Пеевски. Общо 30 депутати от ДПС бяха „за“, а 14 – „против“, един се въздържа.

Бойко Борисов пък обяви, че политическата система у нас е зациклила и директно призова за отиване на избори. Така Борисов отново няма да управлява след спечелени от партията му избори и тласка страната към поредни предсрочни избори.