Каква зима ни очаква?

Все още се уточняват някои изчисления, но вече на 99% е сигурно, че лятото на 2024 г. е било най-топлото откакто съществуват метеорологични наблюдения в България. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев. Лятото на 2012 г. беше предишното култово лято по отношение на температурите, а месеците юни, юли и август се разминават в това кой месец е по-топъл през 2012 или през 2024 г. Важното е, че тук са най-топлите години и най-топлите лета след 2000 г. насам. От 1999 г. всичките години са с по-високи температури от средните, а последните няколко години са с още по-високи температури.

От 19 септември 2024 г. до края на месеца времето в България ще е по-топло. В дните около Деня на независимостта на България времето ще бъде много слънчево и топло и няма да има валежи. До края на септември се очаква да има още по-топло време, прогнозира проф. Георги Рачев.

Той каза, че температурите през есента у нас се очаква да бъдат по-високи от нормалните, като и двата глобални модела – и американският, и европейският, дават около половин до един градус по-топло време за есента.

Най-малко ще бъде превишаването на температурата през ноември, за който двата модела дават само половин градус над нормата. Това са дългосрочни прогнози, които се отнасят за по-дълъг и осреднен период, уточни климатологът.

Предстоящата зима в България към момента се очертава да бъде в рамките на климатичната статистика. Валежите се очаква да са в рамките на нормата – през декември, януари и февруари, а за температурите – с около половин градус да е по-висока средната зимна температура.

Само през февруари двата модела сериозно се различават по отношение на валежите. Американският модел предвижда по-големи валежи през февруари, а европейският модел прогнозира, че те ще са в нормата, или ще са по-малки – с 5% до 10% по-малко валежи. Това отново са дългосрочни прогнози, предупреди обаче климатологът.