Какво да се прави при допир до медуза

Промяната на климата, затоплянето и по-високите температури юли месец изкараха и по-рано това лято медузите в Черно море към брега. Нещо, което е било характерно за август месец, сега се вижда през настоящия.

Опарването от черноморска медуза не е опасно за живота и здравето, но определено е доста неприятно, особено за малките деца. Медузите трудно се виждат във водата и при докосване до кожата веднага се усеща.

Видовете медузи, които обитават Черно море, не са опасни. Контактът с тях причинява алергична реакция на кожата, предизвикана от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, а също и таласин (предизвикващо сърбеж вещество) и конхестин (усилващо действието на таласина вещество, предизвикващо алергична реакция). Усеща се парене на кожата, наблюдават се обриви или в по-редки случаи появата на мехури.

Това, което не трябва да правите, е да промивате с вода, защото тя разпространява „опарването“ и влошава нещата. Най-добре е да останете в солената вода и по най-бързия начин да промиете с оцет или да направите направо компрес, тъй като оцетът намалява и помага за справяне с неприятното усещане.