Какво става в ДПС?

В ДПС се случи немислимото доскоро. Една от най-стабилните системни партии се раздвои и засега изглежда, че две листи ще се състезават на предстоящите избори.

За да стане „ДПС без Пеевски“, тоест Делян Пеевски да бъде свален от (съ)председателския пост или изключен от oвижението, трябва да се свика първо Централен съвет, после Национална конференция, а подобна стъпка никой не предприема към този момент. Очевидно битката за разпределение на влиянието не е приключила.

В двете крила би трябвало да си правят сметки как да се излезе от ситуацията. Появи се информация за заявен патент върху името „ДПС – Движение за права и свободи“, което представлява ДПС – Доган със слогана „Свобода, Заедност, Единство“. От сегмента на Пеевски и неговите хора подсказват, че другото ДПС може да се казва „ДПС – Ново начало“.

Клонирането на ДПС на „Ново начало“ и на „Свобода, Заедност, Единство“, които да се конкурират във вота, е един от най-реалистичните сценарии. При това развитие в 51-ия парламент ще има две ДПС-та, а първата политическа сила – вероятно ГЕРБ, ще може да избира с кого да сглобява конструкцията на властта.

Върви не война за марката ДПС, а за по-добро позициониране към управлението, като това включва влияние сред електората, лидерски авторитет, бекграунд, идеология, геополитически ракурси, неформална власт.