Какво става след взрива край Гара Елин Пелин?

Продължават огледите от Националното следствие на територията на взривените складове за фойерверки в Елин Пелин. Целта е да се установят причините за инцидента. Дванадесет дни след взривовете край Елин Пелин, хората, живеещи в района, искат да знаят какви са причините за трагедията и кой ще покрие щетите по домовете им.

За да получат отговори, те инициират среща с местната власт този четвъртък. Повече от 70 са къщите с щети. След ужаса от преживяното, жителите на село Гара Елин Пелин се заеха сами да поправят домовете си.

По думите на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов от общината са готови да бъдат в помощ на гражданите с половината сума, а останалите средства ще бъдат разпределени, когато бъде свикана комисия за бедствия и аварии.

Жителите в района задават и въпроса защо опасният склад е само на 750 метра от домовете им. По думите на кмета законовото постановление е периметър от 600 метра. „Това не са на разрешителни, издадени от общината, а от ДНСК”, уточни той. Община Елин Пелин е внесла предложение за преразглеждане на минималното разстояние на подобни съоръжения от населени места.