Как един терорист се е промъкнал от България до Германия, за да убие трима души в Солинген?!

Сириецът, заподозрян за атака с нож в Солинген, е прекарал близо седмица в приемателния център за бежанци в Бусманци през 2022 г. Исса Алхасан е преминал проверка за сигурност. Той е бил в полезрението на българските власти около седмица, след което следите му се губят. Година по-късно, през май 2023 г., той е открит в Германия и е трябвало да бъде върнат в България. Но той отново е изчезнал от бежанският лагер в Падеборн и се е появил пред власите в момента, в който срък за връщането му в България вече е изтекъл.

Това заявиха от Държавната агенция за бежанците, че към настоящия момент България не е отговорната държава-членка и няма задължение да приеме сирийския гражданин на територията си, тъй като сроковете за прехвърляне по Дъблинския регламент са изтекли.

Исса Алхасан е регистриран в базата данни на Държавната агенция за бежанците на 7 декември 2022 г. като търсещ международна закрила. Тогава е бил приет в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, след извършена проверка за сигурност. Седмица по-късно е изчезнал, за да се озове по някакъв начин в Германия.

След изтичането на срока му за екстрадиция, на Алхасан в Германия му е предоставен хуманитарен статут пред вид това, че идва от Сирия, където животът му може би е бил застрашен. В резултат на 24 август 2024 г. той уби с нож трима души и рани осем на централни площад „Фронхоф“ в Солинген, по време на фестивал за отбелязване на 650-ата годишнина на града.

Впоследствие екстремистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Солинген. В изявление в акаунта си в мрежата „Телеграм“ групировката съобщи, че нападението е извършено от неин член „като отмъщение за мюсюлманите в Палестина и навсякъде“. Тя обаче не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението си и остава неясно дали съществува връзка между нападателя.