Калин Стоянов внесе спокойствие и увереност в МВР

„Бойко Рашков направи Калин Стоянов шеф на ГДБОП, след това ПП-ДБ го предложиха за вътрешен министър. Сега го атакуват. Временните политици сериозно се заиграха, не си дават сметка как рушат имиджа на институциите.“ Това коментира социалният психолог Росен Йорданов по повод атаката на ПП-ДБ срещу МВР и министър Калин Стоянов.

По думите му под прикритието на реформи МВР е било използвано, а професионалистите са напуснали системата, която не е привлекателно място за млади хора. „Там оцеляват и се развиват хора нагаждачи. МВР работеше през 2009 – 2013 г., тогава в системата имаше дух, след това започна упадък, а през последните четири години нещата станаха батални. Служителите се дебнат помежду си, те не разсъждават как да преследват нещо, а питат „Ти на кого си“. Това понижава качеството на работа“, заяви социалният психолог.

Йорданов посочи, че Калин Стоянов е успял да застане като преграда между политическото вмешателство и състава на МВР, като е внесъл спокойствие. Причините за исканата през годините оставка на Калин Стоянов определи като „смешни“. По думите му борбата с купения вот няма да е ефективна, „ако се води като Бойко Рашков“.

„Българският избирател не гласува масово, когато го плашиш. Стратегията с плашене не работи. Големи вълни сред избирателите се появяват, когато някой персонализирано им даде надежда да постигнат нещо“, даде насока за повишаване на избирателната активност социалният психолог.