Калин Стоянов иска да си остане вътрешен министър

Многократно ми е искана оставката през последната година. За момента смятам, че е редно да остана на поста, тъй като има всякакви опити за овладяване на системата на МВР. Това заяви пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов преди заседанието на Министерския съвет днес, 21 август 2024 г. Преди дни името му в списъка с министри в кабинета „Кожарева“ стана повод президентът Румен Радев да откаже да подпише указ за назначаването му.

Запитан защо вдигна юмрук на протеста, който полицаи организираха, за да остане на поста, той отговори: „Тук е моментът да обясня – изобщо не съм имал предвид това, което някои хора си помислиха. Аз, като ръководител на силово ведомство, съм последният човек, който дори може да си помисли такова поведение, да тръгне по такъв начин, срещу която и да било институция. Още повече срещу президентската, която аз дълбоко уважавам.“

„Не бива по никакъв начин да се прави асоциация на това мое поведение с поведението на президента Радев допреди 3 – 4 години. Колегите от системата на МВР много добре ме познават. И те много добре знаят, че по пътя, където съм ги срещал, и патрули, и в структурите, където съм ходил, аз много пъти ги поздравявам точно по този начин“, настоя той.

А на въпроса координирал ли се е в Горица Кожарова за протеста (тя дойде при него и полицаите -б.р.), Стоянов каза: „Ако сте забелязали, аз винаги при тези спонтанни реакции на колегите съм постъпвал по абсолютно идентичен начин – отивам там и ги поздравявам. Аз й казах (на Кожарева – б.р.), че отивам при колегите.“

Калин Стоянов благодари на Пеевски за подкрепата му към МВР. „Знам за поканата му да участвам в негов бъдещ проект, имам и други предложения. Това къде и как ще се позиционирам, е лично решение“, допълни вътрешният министър.