Камиони чакат по повече от две денонощия да минат през Дунав мост

Повече от два километра е била опашката от камиони в района на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе днес, 28 август 2024 г., по обед. Останалите тежкотоварни автомобили изчакват в зоната на буферния паркинг до моста. Времето за престой там е около 28 часа.

„От паркинга до граничния пункт ми отне около час. Отделно в паркинга чаках около 27 часа. Основният проблем са туристите в момента, тъй като заради тях ни забавят. Отчасти причина е и ремонтът на моста“, казва шофьорът на камион Петър Петров, който пътува за Франция.

От граничния пункт информираха, че за последното денонощие през съоръжението са преминали в двете посоки общо 2195 камиона. От тях 1189 са влезли в България, а от страната са излезли 1006.

На 10 юли т. г. бе поставено началото на основния ремонт на българския участък на 70-годишното съоръжение. По тази причина в естакадната част на моста движението в продължение на 200 метра се извършва само в едната лента. Служители на „Гранична полиция“ регулират движението на превозните средства в района на строително-монтажните дейности.

В същото време от пресслужбата на Министерския съвет днес съобщиха, че премиерът Димитър Главчев се е срещнал с вътрешния министър Атанас Илков, с министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и с регионалния министър Виолета Коритарова, като четиримата са обсъдили „предприемането на спешни мерки за ликвидиране на „тапата“ на „Дунав мост“ при Русе“.