Карикатуристът Ивайло Нинов: Не сме дорасли за демокрация, трябва ни диктатор

Не си мислете, че политиците са прости и се сърдят, когато ги окарикатуряваш, казва Ивайло Нинов

На тези наши географски ширини не сме дорасли за демокрация. На нас ни трябва диктатор с твърда ръка. Това каза в интервю за Телевизия Bulgaria ON AIR карикатуристът Ивайло Нинов.

„30 години правим един преход, който другите държави на Запад от Белград го направиха за 4 години. На нас ни трябва много повече, но има един кръг от хора, които имат интерес този преход да не свършва“, коментира той.

„Не си мислете, че политиците са прости и се сърдят, когато ги окарикатуряваш! Обикновено се радват на шаржа. И искат да притежават карикатурата. Най-големия ценител на работите ми е Симеон Сакскобурготски. Подарявал съм му десетки негови карикатури. В момента най-се котират карикатурите с Бойко Борисов, Румен Радев и Корнелия Нинова. Към тях, хората проявяват най-голям интерес“, добавя Нинов.

„За жалост, няма кой да ни наследи в това изкуство. Останахме няколко последни мохикани. Причината е проста- от това не се печелят пари“, сподели карикатуристът.

„Ефектът е нула от карикатурите, но ги правим, защото това е вътрешен подтик, който, за да си честен със себе си и с хората, за които рисуваш, трябва да го правиш“, подчерта Нинов.

„Изкуството може и трябва да е коректив на властта, но тя си запушва ушите. На управляващите не им пука от тези неща. Това е страшното“, коментира той.

„Преди беше забранено да се рисуват лица на политици. Абсурд е да е в карикатурата ти Живков. Това е цензура. Днес не може да се каже, че има такава. Сега спокойно и дори е задължително да се рисуват конкретни физиономии“, изтъкна карикатуристът.

Да рисуваш жена е неблагодарна работа, защото никога не се харесва, сподели той.

„Карикатурата е едно оръжие. В ръцете на един тъпак карикатурата и словото са страшни. Той може да направи огромни бели с тях. Проблем в България не е свободата на словото, а тъпотата на словото“, подчерта той.

„Всеки се изживява като някакъв ментор и пише глупости. Трябва да има някаква цензура, качествен контрол е нужен. Нужна е морална, етична цензура. Не мога да рисувам просташки карикатури, които обиждат и влизат в личното пространство на рисувания. Това е моята автоцензура“, каза още известният карикатурист.