Като че ли прокурорите от СРП са на пътя да пропеят

Прокурорската колегия към ВСС издирва кои прокурори и членове на съдебната администрация са присъствали на прословутия коледен банкет на Софийската районна прокуратура (СРП) в Банско, на който е бил и Мартин Божанов – Нотариуса. За това, че е имало такова парти бе потвърдено и на днешното заседание на колегията, но така и не стана ясно кой точно е присъствал.

Изслушаните бивши заместници на Невена Зартова отрекоха да са били там, двама от тях по принцип не ходели на такива събития, другите двама не били отишли на това конкретно. Не можаха да посочат и конкретни имена. Беше обяснено, че тези мероприятия са традиционни, но най-често се провеждат в „Шератон” или в последните години в „Миленуим” в София. Организират се заедно със съдебната администрация и посещението е с потвърждение и по списък.

Мима Куцкова-Дамянова, един от бившите заместници на Зартова, потвърди, че в коментари след събитието е разбрала, че на банкета е присъствал и Мартин Божанов, но отказа да посочи имена на свои колеги, които са коментирали това – не помнела конкретни имена, а от обяснението й остана впечатлението, че това обаче е било сериозна тема сред прокурорите в районния съд.

В крайна сметка прокурорската колегия към ВСС призова „колегите магистрати” да дойдат при тях сами и да си признаят в противен случай по списък на целия състав на СРС ще се наложи да бъдат привикан за изслушване в съвета. Ако това не станело, прокурорската колегия на ВСС се закани, че ще поиска от хотела в Банско списъкът на гостите по време на събитието.

Другото, което се разбира от думите на тримата бивши заместници на Зартова – Борислав Георгиев, Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев е, че атмосферата в СРС не била добра, а с председателя на СРС се общувало трудно. И тримата не познават и не са виждали Мартин Божанов – Нотариуса, разбрали били за него по публикациите в медиите и не са го виждали никога в прокуратурата.

Единствено Мима Куцкова-Дамянова познава Мартин Божанов, но само защото му се била обаждала по досъдебно производство. Тя разказа пред колегията и че е виждала неведнъж адвокат Велимир Атанасов на влизане или излизане от кабинета на Невена Зартова.