Качественият, истинският мед запазва полезните си качества години наред. Ако се съхранява правилно – на тъмно и хладно място, годността му ще е по-дълга, каза Ралица Кунева, собственик на пчеларска ферма в Странджа.
По препоръки на Българската агенция за безопасност на храните срокът му на годност е три години, но ако е качествен, не се разваля. Хубавият мед издържа много години, но грешки при преработката му могат да доведат до влошаване на качествата му, обясни Кунева, която със съпруга си от 2009 година се занимават с отглеждането на пчели и производство на мед.
Трудно е понякога да се разпознае по външен вид истинският мед от фалшивият. Качественият мед е с карамелена на цвят консистенция. При избора на мед водещ фактор е продуктът да бъде с гарантиран произход. Хубаво е хората знаят от кого купуват, да се информират. Това, че ще си купиш мед от някой дядо на пазара не е гаранция, че е качествен и истински. Важно е да има история, да има обратна връзка с производителя и да бъде доказан пътят на меда, посочи Кунева.
Традиционният за Странджа мед е мановият. Там горите са предимно от дъб, от чиято сладка течност, която се нарича мана, се добива мановият мед. Най-добрите условия на меда обаче са в пчелния кошер, твърди Кунева. Колкото по-дълго стои там, толкова по-дълго пчелите се грижат да извадят водното съдържание от него и да удължат трайността му, т.е колкото е по-зрял медът, толкова по-дълго ще изтрае в годините.
Според специалисти най-простият начин да се провери дали е истински медът, е като се постави приблизително една кафена лъжичка от него върху домакинска хартия. Ако след десетина минути, около меда започне да се образува водна ивица, означава, че вероятно в него са добавени захар или глюкоза, които отделят вода. Именно от тях е мократа следа по хартията.