Качеството на българските плажове е високо

Качеството на услугите, които се предлагат по българските плажове, е много високо. През тази година броят на ивиците, които са отличени с марката за качество „Син флаг”, е рекорден – 23. Това ни показва, че концесионерите работят в правилна посока, коментира пред журналисти Кирил Спасов, представител на Асоциацията на концесионерите на морски плажове у нас. Той увери, че всички плажове са подготвени за летния туристически сезон. Веднага след края на зимата концесионерите са възстановили ивиците, пострадали от бурното море там, където е било необходимо, посочи Спасов.

„Имахме проблеми с новата наредба за водното спасяване, но вече излезе постановление на Министерски съвет, от което става ясно, че концесионерите, които са внесли своите схеми за водно спасяване до 31 март 2024 г., ще работят по правилата на старата наредба и през този сезон”, каза още Кирил Спасов. По думите му цените за наем на чадъри и шезлонги ще варират и през този сезон между 6 и 10 лева.

По думите му от следващата година всички стопани на морски плажове по Черноморието ще трябва вече да отговарят на новите изисквания за процент свободни площи от стопанисвания плаж и осигурен достъп за хора с увреждания. „Тези две изисквания са и сред критериите за получаване на „Син флаг”, но от следващата година всички плажове трябва да отговорят на тях. Така трябва да бъде навсякъде”, допълни още Спасов.